Χρήσιμες Πληροφορίες

 

Ακριβώς την ίδια φορολογική μεταχείριση με την αγορά κύριας κατοικίας έχει η εξοχική. Όσοι πάντως ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην απόκτηση εξοχικής κατοικίας, θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Η απόκτηση εξοχικής κατοικίας έχει ακριβώς την ίδια φορολογική μεταχείριση με την αγορά κύριας κατοικίας. Ο φόρος που θα καταβληθεί στην εφορία εξαρτάται από το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Δηλαδή αν η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2006 η αγορά υπάγεται σε φόρο μεταβίβασης.
Ο υπολογισμός του φόρου μεταβίβασης ακινήτων γίνεται με συντελεστή 7% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και αυξάνεται σε 9% για το υπόλοιπο τμήμα της. Οι συντελεστές αυξάνονται από 7% σε 9% και από 9% σε 11% αντίστοιχα, όταν το ακίνητο που μεταβιβάζεται βρίσκεται σε εντός σχεδίου περιοχή που λειτουργεί ή έχει συσταθεί Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Αν η άδεια οικοδομής εκδόθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 τότε υπάγεται στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ. Σημειώστε ότι ο συντελεστής ΦΠΑ 19% μειώνεται στο 13% για τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.
2. Αν δεν έχετε στην κατοχή σας άλλο ακίνητο, τότε η απόκτηση εξοχικού θεωρείται αγορά πρώτης κατοικίας και δικαιούστε πλήρη φοροαπαλλαγή για κατοικία με επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ.
3. Πριν από τη σύνταξη του συμβολαίου πρέπει να έχετε πληρώσει στη Δ.Ο.Υ. τον φόρο μεταβίβασης και να έχετε μαζί σας την ημέρα που υπογράφετε το συμβόλαιο το αποδεικτικό πληρωμής του φόρου. Σημειώστε ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου καταβάλλεται εξ ολοκλήρου με την υποβολή της δήλωσης.
Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ, πρέπει να καταβληθεί με τραπεζική επιταγή. Στην περίπτωση που το ακίνητο υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, τον φόρο τον πληρώνει ο κατασκευαστής του ακινήτου πριν από την υπογραφή του συμβολαίου.
4. Για τον αγοραστή ο συμβολαιογράφος δεν ζητάει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κάτι που είναι απαραίτητο για τον πωλητή.
5. Σημειώστε ότι με την υπογραφή του συμβολαίου απόκτησης του εξοχικού θα αντιμετωπίσετε και άλλα έξοδα για συμβολαιογράφο δικηγόρο, μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο.
6. η ενοχική κατοικία θα υπαχθεί στον νέο φόρο κατοχής (ΕΤΑΚ) ενώ εάν η επιφάνειά της είναι άνω των 150 τ.μ. τότε εφαρμόζεται και τεκμήριο διαβίωσης.
7. Μην ξεχνάτε ότι τα ακίνητα επιβαρύνονται ακόμη με το τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλη καθαριότητας – φωτισμού, τέλος αποχέτευσης, τέλη μεταγραφής κλπ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Τ.57, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008